Łamliwe paznokcie dotyczą naprawdę dużej grupy ludzi, być może także i Ciebie. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, co może powodować tę dolegliwość. A czynników może być naprawdę wiele. Skąd bierze się łamliwość paznokci i jak z nią walczyć? O tym dowiesz się, czytając poniższy artykuł.
Łamliwe paznokcie – przyczyny ich złego stanu
Łamliwe paznokcie zazwyczaj nie stają się takie w jeden dzień. Warto więc przyjrzeć się naszym codziennym nawykom.
Często przeoczamy fakt, że każdego dnia nasze paznokcie są narażone na przeróżne czynniki, które mogą doprowadzić do ich osłabienia:
- substancje chemiczne – na przykład detergenty, z którymi kontakt mamy podczas sprzątania lub aceton zawarty w zmywaczu do paznokci,
- obgryzanie paznokci – po tej czynności często zauważymy, że mamy łamliwe paznokcie, gdyż osłabia ona płytkę,
- stosowanie nieodpowiedniego pilnika – pilnik metalowy lub zbyt mocne ścieranie płytki paznokcia to możliwe przyczyny tego, że mamy łamliwe paznokcie,
- działanie zbyt niskiej temperatury – kontakt paznokci z niską temperaturą sprawia, że stają się one mniej wytrzymałe,
- niezdrowa dieta – niedobór składników odżywczych może mieć wpływ na nieprawidłowy wzrost paznokci i ich kruchość.
Łamiące się paznokcie mogą też wskazywać na różne choroby ogólnoustrojowe, na przykład cukrzycę, niedoczynność tarczycy, niedokrwistość z niedoboru żelaza, jak również choroby skórne – na przykład grzybicę paznokci lub łuszczycę. Jeśli więc odczuwamy jakieś inne, niepokojące objawy, przykładowo czujemy się chronicznie zmęczeni i senni, lub płytka paznokcia zmieniła kolor na żółtawy, wybierzmy się do lekarza podstawowej opieki zdrowotnej.
Proste nawyki, które zmniejszą łamliwość paznokci
Jak można uratować łamliwe paznokcie? Zarówno przez odpowiednią pielęgnację, jak i przez wdrożenie nawyków, które uchronią paznokcie przed dalszymi zniszczeniami.
- Odżywki do paznokci – najlepsze będą odżywki na bazie wyciągów z roślin (świetnie sprawdza się skrzyp polny) i innych naturalnych składników. Takie odżywki można stosować każdego dnia, dzięki czemu efekty będą zauważalne dosyć szybko. Nie tylko będą one zapobiegały łamaniu się paznokci przez ich utwardzenie i wzmocnienie, ale także sprawią, że płytka paznokcia stanie się gładka i lśniąca.
- Olejek rycynowy – to kolejny dobry sposób na łamliwe paznokcie. Kilka kropli olejku rycynowego warto regularnie wcierać w paznokcie. Doskonale zadba on o płytkę paznokcia: wzmocni ją, nawilży i sprawi, że paznokcie będą dużo bardziej wytrzymałe.
- Domowe maseczki – na przykład maska z żółtka, soku z cytryny i oliwy z oliwek. Jedno żółtko mieszamy z łyżeczką soku z cytryny oraz łyżką oliwy z oliwek. Nakładamy na paznokcie na 15 minut, następnie zmywamy wodą. Maseczka wzmocni paznokcie i utwardzi ich płytki, dzięki czemu nie będą się łamać.
- Częste nawilżanie dłoni – zwyczajna, codzienna pielęgnacja dłoni kremem da paznokciom dobre warunki do odpowiedniego i prawidłowego wzrostu, a także nawilży je, dzięki czemu będą mniej kruche.
- Stosowanie właściwych pilników do paznokci – takimi są pilniki papierowe, szklane lub kamienne, ponieważ nie uszkadzają one płytki, ale zapewniają jej odpowiednią pielęgnację.
- Ochrona przed detergentami i rozpuszczalnikami – powinniśmy chronić przed nimi swoje swoje paznokcie, na przykład poprzez zakładanie rękawiczek do mycia naczyń. Należy też zrezygnować z używania zmywacza do paznokci z acetonem.
Dieta na łamliwe paznokcie – jaka powinna być?
Łamiące paznokcie najlepiej jest wzmacniać od środka, poprzez odpowiednią dietę. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe, jak i źle skomponowane diety odchudzające doprowadzają do różnych niedoborów składników odżywczych. W konsekwencji naszym paznokciom brakuje budulca – ich wzrost staje się wolniejszy, a kondycja gorsza.
Co jest niezbędne dla prawidłowego wzrostu naszych paznokci?
- Żelazo – jest bardzo ważne dla zachowania zdrowych paznokci. Gdy w organizmie go brakuje, paznokcie stają się łamliwe i rozwarstwiające. Może też dojść do ich zniekształcenia: płytka paznokcia jest wtedy wklęsła na środku, a na brzegach wypukła (tzw. paznokcie łyżeczkowate). Żelazo występuje przede wszystkim w mięsie, ale również w fasoli, płatkach owsianych, kaszy gryczanej i burakach. Warto wiedzieć, że wchłanianie żelaza można poprawić dzięki witaminie C, natomiast jego przyswajalność zmniejszają fityniany obecne w otrębach i nasionach roślin strączkowych oraz polifenole występujące w kawie i herbacie.
- Cynk – bierze udział w wielu procesach metabolicznych i jest niezbędny do prawidłowego wzrostu. Łamliwość paznokci może być spowodowana niedoborem cynku. Pierwiastek ten znajdziemy m.in. w ostrygach, rybach, pestkach dyni i słonecznika. Jego przyswajalność jest większa z produktów pochodzenia zwierzęcego. U wegetarian częściej stwierdza się niedobór cynku, ponieważ obecny w produktach roślinnych kwas fitynowy utrudnia jego wchłanianie.
- Wapń – wpływa na prawidłowy podział i różnicowanie się komórek macierzy paznokcia. Sprawia też, że płytki paznokci są twardsze i bardziej wytrzymałe na urazy. Niedobór wapnia może skutkować zwiększoną łamliwością paznokci. Znajdziemy go w nabiale, sezamie, migdałach, orzechach laskowych, morelach, rodzynkach, zielonych warzywach.
- Krzem – bierze udział w syntezie kolagenu, jednego z budulców paznokci. Przeciwdziała ich łamliwości i kruchości. Dobrym źródłem krzemu są otręby, płatki owsiane, kasza jaglana, brązowy ryż, ogórki, morele, truskawki, a także zioła takie, jak pokrzywa, skrzyp polny, rdest ptasi.
- Biotyna – ma zbawienny wpływ na paznokcie, ponieważ uczestniczy w tworzeniu keratyny – białka, z którego składają się paznokcie. Dzięki temu wzmacnia paznokcie i przyśpiesza ich wzrost. Najlepszymi źródłami biotyny są żółtka jaj, mięso, nasiona soi, orzechy i drożdże.
- Aminokwasy siarkowe – są potrzebne do budowy keratyny. Występują w jajkach, mięsie i fasoli.
To tylko przykładowe minerały, witaminy i aminokwasy, których niedobór możemy podejrzewać, gdy mamy problemy z paznokciami. W prawidłowo skomponowanej diecie kluczowe jest zadbanie o to, aby dostarczać wszystkich składników odżywczych. Warto też zwrócić uwagę na to, że przyswajalność niektórych witamin i minerałów jest zależna od obecności innych związków występujących w pożywieniu. Mając tą wiedzę, możemy odpowiednio łączyć posiłki.
Pamiętajmy też, że pewne nawyki dietetyczne nie będą służyły naszym paznokciom. Do ich osłabienia będzie z pewnością prowadziło nadmierne spożywanie cukru. Cukier uszkadza kolagen i zmniejsza przyswajalność witamin oraz minerałów. Odżywia znajdujące się w naszym organizmie grzyby, co sprzyja różnym chorobom. Warto wziąć to pod uwagę, gdy mamy łamiące paznokcie.
Podsumowanie
Jeśli łamliwe paznokcie są naszym problemem, zacznijmy od poszukania przyczyny tego stanu. Być może doprowadziły do niego nasze codzienne nawyki. Niewykluczone też, że przyczyna leży gdzieś głębiej – paznokcie są bowiem wyznacznikiem zdrowia i ich zła kondycja może być związana z różnymi problemami zdrowotnymi. Przy dodatkowych niepokojących objawach trzeba rozważyć konsultację z lekarzem. Warto też zadbać o wypracowanie dobrych, codziennych nawyków, jak i wypróbować różne domowe sposoby, dzięki którym paznokcie staną się odporniejsze na wszelkie urazy. Oprócz tego nie wolno zapomnieć o odpowiedniej diecie, która wzmocni płytkę paznokcia i zapewni jej prawidłowy wzrost. Wszystko to sprawi, że kondycja paznokci będzie dużo lepsza, a o ich łamaniu się będzie można zapomnieć!
Bibliografia
1. Wludyga B., Paznokcie dodają dłoniom urody, 2013
2. Chrzanowska D., Krasowska D., Wybrane zmiany płytek paznokciowych, 2008
3. Braun-Falco O., Plewig G., Wolf H.H., Bargdorf W.H.C., Dermatologia, 2004
4. Surma A.W., Nockowski P., Wpływ stanu zdrowia oraz stylu życia na wygląd paznokci, 2016
5. Zaiac M.N., Daniel C.R.III, Nails in systemic disease, 2002