Dieta przy łuszczycy. Jaka będzie pomocna?

Dieta przy łuszczycy może mieć spore znaczenie. Z badań specjalistów oraz indywidualnych obserwacji pacjentów wynika, że pewne nawyki żywieniowe oraz konkretne produkty spożywcze są pomocne w łagodzeniu objawów. Co warto więc jeść, a czego lepiej unikać, aby wspierać leczenie łuszczycy?

Jaka dieta na łuszczycęJaka dieta na łuszczycę? Podstawowe informacje

Warto zauważyć, że żadna dieta łuszczycowa nie istnieje. Zalecenia żywieniowe w tej jednostce chorobowej nie zostały dotąd precyzyjnie określone. Nie oznacza to jednak, że sposób odżywiania się chorych nie odgrywa żadnej roli – jest wręcz przeciwnie.

Dieta przy łuszczycy powinna być dobierana przede wszystkim indywidualnie. Trzeba wziąć pod uwagę ogólny stan zdrowia chorego, czy występują choroby współistniejące lub zaburzenia metaboliczne – na przykład insulinooporność. Istotne są też dotychczasowe nawyki dietetyczne i upodobania.

Jaka dieta na łuszczycę będzie zatem odpowiednia? Korzyści zaobserwowano podczas wprowadzenia systemów odżywiania takich, jak:

  • dieta niskokaloryczna,
  • dieta przeciwzapalna,
  • dieta wegetariańska,
  • dieta bezglutenowa.

Omówimy teraz każdą z tych diet i przedstawimy zalety, jakie wynikają z ich stosowania dla chorych na łuszczycę.

Łuszczyca – dieta ubogokaloryczna kluczem do sukcesu?

Dieta przy łuszczycy powinna umożliwiać zachowanie prawidłowej masy ciała. W przypadku nadmiernych kilogramów należy ograniczyć liczbę przyjmowanych na co dzień kalorii. Jest to ważne dlatego, że pomiędzy otyłością a łuszczycą istnieje wyraźny związek. Otyłość stanowi wręcz czynnik ryzyka łuszczycy. Obserwuje się w niej nadmiar tkanki tłuszczowej, a komórki tej tkanki mają zdolność do syntezy i wydzielania substancji wywołujących stany zapalne. Uogólniony stan zapalny może zaś napędzać rozwój łuszczycy.

Wielu chorym utrata zbędnych kilogramów przyniosła też poprawę stanu skóry. Z badań wynika, że już niewielka redukcja masy ciała daje pozytywne efekty. Zmniejszenie nadmiaru tkanki tłuszczowej prowadzi bowiem do obniżenia stanu zapalnego w organizmie.

Aby skutecznie schudnąć, trzeba na pewien czas wprowadzić dietę ograniczającą ilość spożywanych kalorii. Najbardziej tuczące są produkty przetworzone, które jednocześnie działają prozapalnie. Należy wyeliminować je z diety i zastąpić daniami przygotowywanymi samodzielnie z produktów nieprzetworzonych, na przykład warzyw, owoców, orzechów, pestek i nasion.

psorisel-zestaw

PSORISEL
ODŻYWCZY ZESTAW DERMOKOSMETYKÓW NA ŁUSZCZYCĘKUP TERAZ

Dieta przy łuszczycy powinna być przeciwzapalna

Ze względu na wspomniany już stan zapalny toczący się w organizmie, dieta łuszczycowa powinna być oparta na produktach działających przeciwzapalnie. Należy ją więc skomponować tak, aby zwiększyć stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 (działających przeciwzapalnie) do kwasów tłuszczowych omega-6 (w większości działających prozapalnie). Dzięki odpowiedniej równowadze tych kwasów w organizmie, stany zapalne zostają wyciszone, a skóra odnawia się prawidłowo i nie jest przesuszona.

Ponieważ współczesna dieta dostarcza nam więcej kwasów omega-6, warto skoncentrować się na jedzeniu produktów, które zawierają kwasy omega-3. Są to przykładowo:

  • tłuste ryby, jak łosoś, sardynki, makrela,
  • orzechy włoskie,
  • olej lniany.

Kwasy omega-3 można uzupełniać również za pomocą suplementacji. Jeśli już o suplementacji mowa, warto wspomnieć o witaminie D, która odgrywa dużą rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego i tłumieniu stanów zapalnych. Warto zbadać jej poziom, ponieważ niedobór tej witaminy może pogarszać przebieg łuszczycy.

Łuszczyca a dieta wegetariańskaŁuszczyca a dieta wegetariańska

Dlaczego przy chorobie, jaką jest łuszczyca, dieta wegetariańska zasługuje na uwagę? Jest to związane z tym, że żywienie oparte na produktach roślinnych działa przeciwzapalnie. Wegetarianizm wyklucza jedzenie mięsa, a mięso stanowi obfite źródło kwasu arachidonowego. Ten kwas należy do rodziny kwasów omega-6 i działa prozapalnie. Co ciekawe, jego zwiększona ilość stwierdzana jest w zmianach chorobowych u pacjentów z łuszczycą.

Oczywiście, nawet mając łuszczycę nie trzeba całkowicie rezygnować z mięsa – które jest przecież dobrym źródłem białka i innych, wartościowych składników odżywczych. Wskazane jest natomiast zmniejszenie jego spożycia, szczególnie mięsa czerwonego, które ma najwięcej kwasu arachidonowego. Dobrym zamiennikiem dla mięsa będą ryby, bogate w kwasy tłuszczowe omega-3.

Inne produkty bogate w kwas arachidonowy to: nabiał, jaja, orzeszki ziemne. Je również warto ograniczyć.

Dieta przy łuszczycy – czy trzeba wyeliminować z niej gluten?

Czy dieta przy łuszczycy powinna być bezglutenowa? Na ten temat od lat toczą się dyskusje. Istnieją badania, które pokazują, że włączenie diety bezglutenowej na 3 miesiące u części pacjentów rzeczywiście doprowadziło do remisji zmian. Poprawa nastąpiła jednak wyłącznie w grupie pacjentów, którzy mieli podwyższony poziom przeciwciał IgA i IgG przeciwko gliadynie. W grupie pacjentów bez obecnych przeciwciał nie zauważono poprawy. Wykluczenie glutenu z diety może więc być pomocne tylko u niektórych pacjentów. Dlatego wcześniej, przed wprowadzeniem takiej diety, warto skonsultować się z lekarzem.

psorisel-zestawŁuszczyca – dieta to tylko część sukcesu

Nie zapominajmy, że odpowiednia dieta przy łuszczycy to nie wszystko. Może wspomagać leczenie, ale sama z pewnością nie wystarczy.

Znaczenie ma również sposób, w jaki pielęgnujemy skórę. Na chorobowo zmieniony naskórek powinniśmy używać specjalnych kosmetyków, z dostosowanym do problemu składem. Dobrze sprawdzają się na przykład dermokosmetyki Psorisel, które bazują na składnikach aktywnych naturalnego pochodzenia. Zestaw zawiera szampon z dziegciem brzozowym, emulsję z olejem z czarnuszki oraz płyn z kwasem salicylowym. Są to kosmetyki przeznaczone do pielęgnowania skóry głowy z łuszczycą, umożliwiające jej łagodne oczyszczenie i zapewniające silne nawilżenie.

Podsumowanie

Skuteczna dieta łuszczycowa to znakomite wsparcie leczenia łuszczycy. Dieta jest ważna, ponieważ może wpływać na nasilenie stanu zapalnego w organizmie. Nie wyleczy łuszczycy, ale może sprawić, że objawy nie będą tak bardzo uciążliwe, a okres remisji będzie przedłużony. Oznacza to znacznie lepszą jakość życia osoby chorej.

psorisel-zestaw

PSORISEL
ODŻYWCZY ZESTAW DERMOKOSMETYKÓW NA ŁUSZCZYCĘKUP TERAZ


Bibliografia

1. Antosik K., Rola diety i żywienia w leczeniu łuszczycy, Hygeia Public Health 2017, 52(2): 131-137
2. Owczarczyk-Saczonek A., Placek W., Związki łuszczycy z otyłością i nadwagą, Postepy Hig Med Dosw,2017; 71: 761-772
3. Owczarczyk-Saczonek A., Placek W., Czy dieta w łuszczycy ma znaczenie?, 2014
4. Baran A., Flisiak I., Chodynicka B., Znaczenie wybranych adipokin w łuszczycy, Przegl Dermatol 2011, 98, 422–428
5. Stawczyk M., Komorowska O., Dobosz M., Znaczenie diety w łuszczycy- przewlekłej układowej chorobie zapalnej, Forum Zaburzen Metabolicznych 2011, vol. 2, no 3, 205–212.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *